Hoe kwam onze relatie met Tanzania tot stand?
In 1990 bezochten twee leden van de SOV hun vriend en collega de tropenarts Ad Groen. Ad was werkzaam in het Ndala hospital. Onder de indruk van de inzet en het improvisatietalent waarmee op deze afgelegen post werd gewerkt kwamen zij thuis met de vraag om gerichte hulp. Jarenlang zijn Ad Groen en opvolger George Joosten onze “ogen en oren” in Ndala waar zij beiden nog regelmatig naar terugkeren.
Het ziekenhuis is gelegen in het bisdom Tabora en het management van het ziekenhuis is sinds 1962 in handen van de Zusters Onder de Bogen in Maastricht. Tegenwoordig komen de zusters uit Indonesië. Zusters en artsen zijn in lokale dienst en de primaire verantwoordelijkheid ligt bij de Tanzanianen en niet meer bij de missionaire- of hulporganisaties. Er is wel ondersteuning van een personeelsontwikkelingsplan voor langere termijn. Dit omvat inzet van enkele Nederlandse artsen zodat de eigen medical assistants  kunnen worden bijgeschoold.
Wat is het hoofddoel van het ziekenhuis?
Het hoofddoel van het ziekenhuis is om ziekenhuiszorg toegankelijk te houden voor iedereen. Zelfs voor de armste mensen. Het streven is om financieel onafhankelijk te zijn maar tot nu toe blijven donaties nog steeds noodzakelijk.
Ndala ziekenhuis is een streekziekenhuis grenzend aan het Nzega-district. De afstand tot de grote ziekenhuizen betekent dat de meeste problemen in Ndala opgelost moeten worden. Ndala bestaat uit vijf dorpen waar 16.000 mensen wonen. Het werkgebied beslaat echter 7.500 km2 bewoond door 300.000 mensen. Iedere twee maaanden komt er een arts van de Flying Doctors het ziekenhuis bezoeken voor onder andere orthopedische en urologische ingrepen.
Waarmee hebben wij het ziekenhuis geholpen?
1991: medicijnen.
1994: bouw en inrichting van een fietsenstalling samen met de Wilde Ganzen.
1996: uitbreiding van de fietsenstalling.
1999: operatie-instrumentarium.
2002: Medic operatielamp.
2005: Medic demontabele operatietafel.
De Medic operatielamp en de demontabele opratietafel zijn een product van de Stichting Medic. Stichting Medic is een vrijwilligersorganisatie die medische hulpgoederen helpt te verstrekken aan behoeftigen in economisch achtergebleven gebieden en in andere noodgebieden, ongeacht ras, geloof of levensbeschouwing.
Het transport van de goederen naar Tanzania wordt op een uitstekende manier verzorgd door de organisatie DPA uit Burgh-Haamstede.