Tanzania

Tanzania

Waar ligt Tanzania?

Tanzania is een republiek in Oost-Afrika en grenst in het noorden aan Kenia en Oeganda, in het zuiden aan Mozambique, Malawi en Zambia en in het westen aan de Democratische Republiek Congo, Rwanda en Burundi. Tanzania grenst in het oosten in zijn geheel aan de Indische Oceaan en ook de andere grenzen bestaan voor een groot deel uit water: in het westen Lake Tanganyika, in het noordwesten Lake Victoria en in het zuidwesten Lake Malawi, terwijl de grens met Mozambique gevormd wordt door de rivier de Rovuma.

Hoe groot is Tanzania?

De totale oppervlakte van Tanzania bedraagt 945.087 km2 en daarmee is Tanzania ongeveer 22,5 keer zo groot als Nederland of net zo groot als Frankrijk, Duitsland en België samen.

Hoe ziet Tanzania eruit?

Tanzania heeft een gevarieerd landschap. Zeer bepalend is de Great Rift Valley. Deze valley ontstaat in Turkije en loopt via de Dode en Rode Zee naar Ethiopië en splitst zich in een oostelijk en westelijk gedeelte. Als gevolg van het ontstaan van de Great Rift Valley ontstonden er ook verschillende grote meren: Lake Victoria, Lake Tanganyika, Lake Natron, Lake Manyara. Het overheersende landschap is de savanne, een landschap met vooral grasland en hier en daar een boom. Verder bestaat het landschap uit steppe en bos. Lake Victoria is het op één na grootste zoetwatermeer ter wereld en wordt gevoed door regenwater en door de grote rivieren. Vijftig jaar geleden bestond 80% van de vispopulatie in het meer uit cichliden (discusvis). Nu is dat nog maar 1%. Veel van de inheemse soorten zijn opgevreten door de uitgezette nijlbaas en het dumpen van chemisch afval en de daling van de zuurstof in het water.

Hoeveel inwoners heeft Tanzania?

Tanzania heeft 37,9 miljoen inwoners waarvan 44% jonger dan 15 jaar. Het is één van de armste landen in de wereld alhoewel er sprake is van enige economische vooruitgang.