Brazilië

Brazilië

In Brazilië steunen wij verschillende projecten in Sobradinho.

Tot ongeveer 1970 was Sobradinho een onbeduidend ‘streekcentrum’ in de zeer dun bevolkte ‘droogteveelhoek’ in de deelstaat Bahia, waar dikwijls in negen of tien maanden geen druppel regen valt. De wereld zou nooit van Sobradinho hebben gehoord wanneer daar niet in de zeventiger jaren van de vorige  eeuw een stuwdam was gebouwd in één van de grootste rivieren in Zuid Amerika, de Rio Sao Francisco. In de stuwdam is een elektrische centrale geïnstalleerd, en stroomopwaarts is over een lengte van circa 400 km een stuwmeer ontstaan met een oppervlakte zo groot als dat van de provincie Noord Holland. De gevolgen voor de bewoners van Sobradinho en wijde omgeving waren dramatisch: meer dan 100.000 families die aan de oever van de rivier (water!) hadden geleefd van zelfvoorzieningslandbouw werden van hun bestaan beroofd. Slechts weinigen vonden in het gortdroge achterland (de caätinga, waar alleen doornige struiken de droogte overleven) een plekje waar althans énig water te vinden was.

Voor de bouw van de stuwdam werden duizenden arbeiders aangetrokken die na afloop in Sobradinho geen werk meer vonden en wegtrokken, met achterlating van hun armzalige krotwoning en dikwijls ook hun gezin.

Het helen van de geslagen wonden is overgelaten aan de corrupte lokale overheid. Door de centrale of bondstaatsregering ter beschikking gesteld geld voor verbetering van de leefomstandigheden van de armste groepen wordt door het gemeentebestuur niet zelden gebruikt om projecten te financieren die het eigen prestige verhogen en/of in het belang zijn van de aanhang van partijen die de zittende gekozen burgemeester (prefect) steunen.

Alle door de SOV in Sobradinho gesteunde projecten vinden hun oorsprong in de beschreven situatie.